تیرها، اجزایی از ساختمان هستند که به صورت افقی یا شیبدار در سازه قرار می گیرند. وظیفه اصلی تیرها این است که بارهای وارد شده به محور خود را به ستونهای ساختمان منتقل کنند. وقتی زلزله شدید رخ می دهد، ستونها نباید آسیب ببینند و باید فشار و ضربه به تیرها و بادبندها منتقل شود. به همین دلیل است که تیرهای ساختمان باید مقاوم سازی شوند تا قوی باشند و آسیبی نبینند.
اگر تیرهای ساختمان مقاوم سازی نشوند، ممکن است در اثر فشار نیروهای برشی و خمشی آسیب ببینند و بشکنند.
کمانش کلی و موضعی تیرها، گسیختگی تیر در محل درز و وصله، از جمله رایج ترین موارد خرابی تیرها است. کمانش به معنی خمیدگی و تغییر شکل تیر است، وقتی تنش های فشاری پیش بیاید، قسمتی از بال و جان تیر به صورت موضعی کمانش خواهد داشت و نام این اتفاق، «کمانش موضعی» است؛ اما اگر فشار به سرتاسر تیر وارد شود، تیر دچار خمیدگی یا «کمانش کلی» خواهد شد. وقتی تیرها در معرض فشار قرار می گیرد، آن قسمت از تیر دچار کمانش می شود و همین موضوع باعث خرابی تیر و کاهش مقاومت ساختمان می شود.
برای مشاوره رایگان در زمینه مقاوم سازی با ما تماس بگیرید 09125772622
دلایل زیر، جزو اصلی ترین علل خرابی تیرهای ساختمان هستند:
موارد بالا، جزو اصلی ترین دلایل ضعف تیرها و کاهش مقاومت آنها هستند. برای جلوگیری از خراب شدن تیرهای سازه، باید از روشهای مقاوم سازی تیرها استفاده کرد تا از این اتفاق جلوگیری شود و طول عمر مفید سازه بیشتر شود.
برای مقاوم سازی تیر در ساختمان، باید ابتدا به مصالح به کار رفته در ساخت تیرها توجه شود و سپس، بهترین روشها برای مقاوم کردن تیر انتخاب شود. در ادامه این نوشته، با روشهای مقاوم سازی تیر فولادی و تیر بتنی آشنا خواهید شد.
با کمک روکش فولادی می توان تیرها را مقاوم تر کرد. این روش، میزان ضخامت بال ها را افزایش می دهد و با این کار، از کمانش موضعی بال تیر جلوگیری می کند.
با استفاده از ژاکت بتنی تیر فولادی، سختی تیر بیشتر می شود که این امر باعث بالا رفتن سختی برشی و خمشی تیر می شود. اگر تیر فلزی دچار خوردگی شدید شده باشد، روکش بتنی تیر فولادی می تواند راه حلی مؤثر برای مقاوم تر کردن تیرهای سازه باشد. یکی از مزایای این روش این است که مقاوم سازی تیر فلزی با روکش بتنی، باعث می شود که تیرهای ساختمان در برابر آتش سوزی، مقاومت خوبی داشته باشند.
برای مشاوره رایگان در زمینه مقاوم سازی تیر با ما تماس بگیرید 09125772622
اضافه کردن ورق های موازی با جان تير، باعث افزایش مقاومت برشی تیر می شود و در افزایش مقاومت تیرهای سازه تاثیر زیادی می گذارد.
پیش تنیدگی خارجی، یکی از جدیدترین روشها برای مقاوم سازی ساختمان است. برای مقاوم سازی ساختمان با این روش، از کابل ها و مفتول های متداول استفاده می شود. با این روش می توان تیرهای فولادی را به صورت موضعی یا کلی مقاوم سازی کرد. قبل از اجرای این روش باید آنالیز تنش در سازه مقاوم سازی شده انجام شود تا از نتیجه کار بتوان اطمینان داشت.
اگر قصد مقاوم سازی تیر بتنی را داشته باشید، می توانید از روشهای زیر برای این کار استفاده کنید:
برای مقاوم سازی تیر بتنی می توان از ژاکت بتنی در سه یا چهار وجه تیر استفاده کرد. با این کار، ناحیه کششی و فشاری تیر با وجود ژاکت بتنی جدید تقویت می شود و میزان مقاومت تیرها چندین برابر خواهد شد.
برای مقاوم سازی تیرهای بتنی می توان از روکش فولادی استفاده کرد. برای این کار، ورق های فولادی به ضخامت حداکثر 3 سانتی متر را با رزین اپوکسی به وجه کششی تیر می چسبانند. اگر ورق های فولادی به وجه قائم تیرها چسبانده شوند، ظرفیت برشی تیرها بیشتر می شود و چسباندن ورق های فولادی به قسمت پایینی تیر باعث افزایش ظرفیت خمشی تیرها خواهد شد.
با وصل کردن مصالح FRP به ناحيه کششی بتن، میزان مقاومت خمشی تیر بیشتر می شود.
با کمک مصالح FRP، می توان مقاومت برشی تیر را در مقاطع بتن آرمه بیشتر کرد. در این روش مقاوم سازی، صفحات FRP به قسمتهای جانبی تير چسبانده می شوند؛ به طوری که مصالح FRP، به صورت عمود روی محور طولی تیر یا به صورت مایل باشند.
در این روش مقاوم سازی، مقاومت کششی با استفاده از دو نبشی تأمین خواهد شد. در این روش مقاوم سازی، نبشی های تیر در گوشه ها قرار می گیرند و رکابیها از پایین به نبشی جوش داده می شوند. در نهایت هم نبشی ها از بالا روی بتن سقف کاملا مهار خواهند شد. در نتیجه این کار، نبشی ها در تیر بتنی کیپ می شوند و میزان استحکام و مقاومت تیرها بیشتر می شود.
به دنبال مقاوم سازی سازه هستید!؟ با ما تماس بگیرید 09125772622
در این نوشته با انواع روشهای مقاوم سازی تیرهای بتنی و فولادی آشنا شدید. از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم.
وریاماتک ارائه دهنده خدمات : تخریب بتن | مقاوم سازی سازه | کُر گیری و برش بتن | اجاره چکش برقی | مقاوم سازی و کاشت بولت | کاشت میلگرد