برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید


مقاوم سازی چیست؟

چند سال بعد از ساختن یک ساختمان، اتفاقاتی باعث کاهش مقاومت سازه می شوند و دوام و استحکام سازه را کاهش می دهند. اتفاقات مختلف مانند آسیب های ناشی از زمین لرزه، تغییر شکل ظاهری ساختمان، اشتباه در هنگام طراحی اولیه سازه، کاهش شکل پذیری مصالح و تغییر کاربری بنا از جمله مواردی هستند که مقاومت ساختمان را کمتر می کنند. زمانی که مقاومت یک ساختمان کاهش می یابد، احتمال سست شدن و فرو ریختن آن بسیار زیاد می شود و این موارد، از طول عمر مفید ساختمان کم می کند. در این مواقع، باید از روشهای مختلف مقاوم سازی استفاده کرد و مقاومت و استحکام بنا را افزایش داد. برای مقاوم سازی ساختمان های بتنی، آجری و... می توان از روشهای مختلف مقاوم سازی استفاده کرد. در این نوشته، شما با اصول مقاوم سازی و مزایای این کار بیشتر آشنا خواهید شد.

 

مقاوم سازی چیست؟

مقاوم سازی، یکی از اصول مهم در علم مهندسی عمران است. مقاوم سازی به معنای بالا بردن مقاومت یک ساختمان در برابر نیروهای وارد شده است. از آنجا که کشور ایران زلزه خیر است و زمین لرزه و نیروهای وارد شده توسط زلزله، یک تهدید جدی برای مقاومت ساختمان به حساب می آید، باید ساختمان را مقاوم سازی کرد تا آسیب جدی نبیند و دوام بیشتری داشته باشد.

با مقاوم سازی ساختمان، آستانه ریزش ساختمانها بالا می رود و جان شهروندان حفظ خواهد شد. مهمترین موضوع در مقاوم سازی ساختمان این است که سازه با کمترین هزینه و بالاترین سرعت مقاوم سازی شود و نتیجه کار، مقاوم تر شدن قطعی سازه باشد.

با روشهای مختلف مقاوم سازی می توان تاسیسات مهم شهری، قسمتهای حیاتی و ساختمانهای مسکونی را مقاوم سازی کرد و از جان و مال انسانها حفاظت کرد. بعد از مقاوم سازی، ظرفیت ساختمان در برابر نیرو و فشار بیشتر می شود و این موضوع، مقاومت کلی ساختمان در برابر عوامل بیرونی را افزایش می دهد.

برای مقاوم سازی یک ساختمان، روشهای قدیمی و جدید مختلفی وجود دارد. برای مقاوم تر شدن یک سازه می توان با افزودن مهاربند، دیوار برشی و... سختی سازه را افزایش داد یا مقاومت سازه را با روشهای FRP، اضافه کردن ژاکت بتنی، اضافه کردن ژاکت فولادی و... بیشتر کرد. در ادامه این نوشته، با روشهای مختلف مقاوم سازی سازه بیشتر آشنا خواهید شد.

 

به دنبال مقاوم سازی سازه هستید!؟  با ما تماس بگیرید 09125772622

 

با انواع روشهای مقاوم سازی ساختمان بیشتر آشنا شوید!

روشهای زیر، جزو پرکاربردترین روشها برای افزایش مقاومت یک ساختمان هستند:

 

مقاوم سازی ساختمان با دیوار برشی

در سازه های بتنی و فولادی، می توان از دیوار برشی برای افزایش ظرفیت باربری ثقلی، افزایش میزان سختی و افزایش تحمل سازه در برابر نیروهای جانبی استفاده کرد. دیوارهای برشی سختی بالایی دارند و می توانند تمام نیروهای ناشی از زمین لرزه را به خود جذب کنند.

 

مقاوم‌ سازی ساختمان با ژاکت بتنی

مقاوم سازی با ژاکت بتنی برای تمام اجزای سازه های بتنی مانند تیرها، ستونها، فونداسیون و دیوار برشی سازه قابل اجرا است. با کمک این روش می توان مقاومت فشاری و برشی سازه را افزایش داد، میزان شکل پذیری مصالح ساختمان را بیشتر کرد و ظرفیت باربری ساختمان در برابر نیروهای ناشی از زمین لرزه را افزایش داد. بعد از مقاوم سازی با ژاکت بتنی، ابعاد و وزن سازه بیشتر می شود. برای مقاوم کردن سازه با ژاکت بتنی، باید قالب بندی را انجام داد و به همین دلیل، عملیات اجرایی در این روش بسیار طولانی است. مقاوم سازی با ژاکت بتنی، معایبی نیز دارد که از جمله آنها می توان به هزینه بالا، زمان زیاد و آسیب زیاد به سازه اشاره کرد.

 

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید 09125772622

 

مقاوم‌ سازی ساختمان با ژاکت فولادی

در روش مقاوم سازی با ژاکت فولادی، ورق های فولادی به کمک بولت به قسمت آسیب دیده اعمال می شوند. با استفاده از ژاکت فولادی، می توان اجزای ضعیف سازه های بتنی را مقاوم سازی کرد و میزان شکل پذیری سازه، مقاومت برشی، مقاومت فشاری و مقاومت خمشی ساختمان را بیشتر کرد. اجرای روش مقاوم سازی با ژاکت فولادی از اجرای مقاوم سازی با ژاکت بتنی ساده تر است؛ اما باز هم این روش معایب خاص خودش را دارد. از جمله معایب مقاوم سازی با ژاکت فولادی می توان به هزینه بالای این روش، عدم مقاومت سازه در برابر آتش سوزی و استفاده از مقدار زیادی گروت اشاره کرد.

 

مقاوم سازی ساختمان با کمک بادبندها

با کمک بادبندها، مقاومت برشی ساختمان بیشتر می شود. بعد از این روش، میزان سختی ساختمان چندین برابر افزایش پیدا می کند. اجرای بادبند از اجرای دیوار برشی سریع تر است و همین موضوع، باعث شده که این روش محبوبیت بیشتری داشته باشد.

 

مقاوم سازی ساختمان با روش FRP

FRP، مخفف عبارت Fiber reinforced Polymer بوده و محصولی ترکیبی است که از دو بخش الیاف و پلیمر تشکیل شده است. از مهمترین موارد استفاده FRP می توان به مقاوم سازی سازه های بتنی اشاره کرد. . FRP در تقویت ستون های بتونی نقش موثری دارد. با استفاده از این روش ستون ها تقویت می شوند، مقاومت بتون افزایش می یابد و میزان شکل پذیری آن بیشتر می شود. به کمک مواد کامپوزیتی FRP، می توان ساختمان را در برابر زلزله و ضربه های محکم مقاوم تر کرد. FRP در تقویت خمشی و برشی دیوارهای برشی تاثیر زیادی دارد. دال های ساختمان نیز با کمک FRP تقویت می شوند. افزایش ظرفیت خمشی مثبت و منفی دال ها، کنترل ترک ها و تقویت اتصالات سازه از جمله کاربردهای مهم FRP است. این روش، یکی از جدیدترین روشها برای مقاوم سازی ساختمان است. خاصیت ضدخوردگی مصالح FRP، سرعت بالا در اجرا، وزن کم، عدم آسیب به سازه، مقاومت بالا، شکل پذیری زیاد و مزایای دیگر این روش، باعث شده است که بسیاری از مهندسان عمران، این روش آسان و کارآمد را برای مقاوم تر کردن ساختمان خود انتخاب کنند.

 

مقاوم سازی با FRP

 

مقاوم ‌سازی ساختمان با روشهای پیش تنیدگی و پس کشیدگی

در این روشها، از رشته‌ های فولادی یا آرماتورها با مقاومت بالا استفاده می شود. از روش پیش تنیدگی در دال ‌های بتنی روی زمین، ساخت پارکینگ ‌ها، ساختمان ‌ها و … استفاده می شود. روش پس کشیدگی نیز در ساخت قطعات پیش ساخته بتنی به کار می رود. روشهای پیش تنیدگی و پس کشدگی باعث افزایش عمر بتن و کاهش ابعاد فونداسیون می شود و ایمنی ساختمان در برابر فشارهای جانبی و زمین لرزه را افزایش می دهد.

 

به دنبال مقاوم سازی سازه هستید!؟  با ما تماس بگیرید 09125772622

 

اشتراک گذاری:
تعداد بازدید : 3538 نفر

امتیاز بدهید:

ارسال نظر

نظرات دیگران

هنوز نظری ثبت نشده است ، اولین نظر را شما ثبت نمائید.