ستون سازه ای است عمودی که بر روی فنداسیون قرار گرفته است، دو وظیفه ی اصلی آن حمل بار ساختارهای فوقانی و همچنین انتقال بار از تیر های مجاور به ساختارهای زیرین و در نهایت به فنداسیون سازه می باشد.
به طور کلی می توان گفت ستون سازه ای است که بار محوری به صورت نیروی فشاری را تحمل و منتقل کند. بار های محوری به دو صورت بر یک عضو ستونی وارد می شوند:
اهمیت ستون از آنجاست که رابطی بین کف (شالوده) وسقف ها به شمار می رود و هرگونه ضعف در ستون منجر به وارد گردیدن صدمات جبران ناپذیری به سازه و سقف ها می گردد و گاهی با خسارات مالی و جانی توام است.
هدف از استفاده از ژاکت بتنی در واقع افزایش شکل پذیری ستون به وسیله ی افزایش مقاومت خمشی و برشی ستون می باشد. ژاکت بتنی شامل لایهای از بتن، میلگردهای طولی و خاموتهای بسته میباشد. ژاکت بتنی با توجه به شرایط و میران ضعف ستون میتواند دور تا دور ستون و یا در یک وجه آن اجرا شود.
در مواقعی که هدف اجرای ژاکت در قسمتی از ستون باشد، باید خاموتهای جدید به خاموت های قدیمی جوش شوند.
در تقویت ستون بتنی با استفاده از ژاکت بتنی هدف افزایش ظرفیت خمشی و برشی ستون می باشد، کما اینکه صرفا هدف افزایش ظرفیت برشی باشد می توان ژاکت را به سقف و تیرها متصل نکرد ولی اگر افزایش ظرفیت خمشی و برشی هر دو مد نظر باشد باید پوشش بکار گرفته شده از سقف عبور نماید.
افزایش خاموتها در ژاکت بتنی ستون، منجر به افزایش مقاومت برشی ستون میگردد.
جهت اطمینان از چسبندگی بتن قدیم و جدید باید سطح بتن قدیم را با تیشه یا قلم مضرس نمود و یـا سطح آنها را با چسب های شیمیایی پوشاند.
در روش اجرای روکش بتنی با قالب، پس از بستن آرماتورها به دور ستون، قالببندی و بتنریزی به صورت مرحلهای صورت می گیرد. با توجه به امکان بتن ریزی و تراکم آن، ارتفاع قالب در هر مرحله تعیین می گردد. دشوارترین مرحله، بتنریزی در قسمت فوقانی و در زیر سقف می باشد. در صورتی که روکش بتنی ضخامت کمی داشته باشد، استفاده از روش بتن پاشی بهتر از بتنریزی میباشد.
1- 12 برابر قطر کوچکترین میلگرد طولی اعم از اینکه منفرد باشد یا عضوی از گروه میلگردهای در تماس بشمار آید.
2- 48 برابر قطر میلگرد خاموت ها
3- ۲۵۰ میلیمتر
تقویت ستون بتنی با ژاکت فولادی یکی از روش های متداول در مقاوم سازی و تقویت ستون های بتنی می باشد که باعث افزایش مقاومت برشی ستون می شود. در این روش ستون های بتنی با پوششی فولادی محصور می شوند.
موثر بودن اين روش بستگی به سختي مناسب روكش در برابر تغيير شكل هاي جانبی بتن دارد. برای بهبود عملكرد این سیستم می توان از كاشت ميلگرد برای انتقال برش بين ورق و بتن استفاده نمود و همچنین می بایست فضای اندک بين روكش و ستون توسط ملات منبسط شونده پر گردد. به عنوان روشی موقت میتوان از روکش فولادی جهت بهسازی ستون هایی که در زلزله دچار آسیب شده اند استفاده نمود.
روكش فولادی مقاومت برشی ستون را افزايش مي دهد. در صورت متصل گردیدن ورق های روکش فولادی به فنداسیون و ایجاد پيوستگی، بين روكش فولادی طبقات مختلف از ميان دال، مقاومت خمشی ستون افزايش می يابد.
به جهت بهبود رفتار خمشی ژاکت های فولادی از سخت کننده در ارتفاع ستون استفاده می شود. با استفاده از سخت کننده از تورم ژاکت فولادی جلوگیری شده که باعث تامین ظرفیت شکل پذیری خمشی ستون می گردد.
نبشی کشی یکی از زیر مجموعه های تقویت ستون های بتنی با ژاکت فولادی است. در تقویت ستون بتنی با این روش، نبشی توسط چسب اپوکسی به ستون بتنی متصل می گردد و در همین حین تحت فشار و گرمایش قرار می گیرند. پس از جوشکاری در تسمه ها، پشت آنها با ملات مناسب پر می شود.
مقاوم سازی و تقویت ستون های بتنی با الیاف FRP امروزه از محبوبیت بسیار زیادی در بین مهندسین ساختمان برخوردار شده است. این روش نوین بدلیل مقاومت بالا، ضخامت و وزن پایین نقش مهمی در تعمیر، ترمیم و مقاوم سازی بزرگترین پروژه های عمرانی دنیا ایفا می کند. سیستم FRP سایر مشکلات موجود در روش های دیگر را ندارد و یکی از بهترین روش های مقاوم سازی اجزای بتنی و فولادی سازه است. از مزایای استفاده از این روش میتوان اشاره کرد به:
امتیاز بدهید:
اولین نفر از اخبار جدید و لیست قیمت ها و تخفیف ها مطلع شوید!
تاریخ انقضا : 05/2020
تعداد محدود
وریاماتک ارائه دهنده خدمات : تخریب بتن | اجاره هیلتی | کُر گیری و برش بتن | اجاره چکش برقی | مقاوم سازی و کاشت بولت | کاشت میلگرد