برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید


ترمیم بتن

در صورت لطمه دیدن بتن و نمایان گشتن علائمی مانند وجود ترک، کرمو شدن بتن، شن زدگی و .... نیاز می باشد تا طی عملیاتی به نام ترمیم بتن، بتن آسیب دیده را بهبود بخشید. بنابراین ترمیم بتن به معنای اصلاح بخش های آسیب دیده از سازه و جایگزینی اجزاء تخریب شده است. 
ترمیم درواقع جایگزینی یا اصلاح مصالح، اجزاء یا اعضای خراب شده، آسیب دیده، یا معیوب یک سازه است. به عبارت دیگر، ترمیم شیوه‌ای است که به طولانی‌تر شدن عمر مفید واقعی سازه و رسیدن به عمر مفید طراحی آن کمک می‌کند.
پس ترمیم بتن موجب افزایش طول عمر مفید سازه و بهبود عملکرد آن می گردد. 

 

جهت مشاوره رایگان در خصوص ترمیم بتن با ما تماس بگیرید

09125772622

ترمیم بتن

 

امروزه بتن به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی در اکثر سازه های موجود در دنیا شناخته می شود. با این وجود همانطور که میدانیم نحوه ی عمل آوری، ساخت بتن و همچنین اجرای آن، رابطه ی مستقیمی با طول عمر و مقاومت بتن دارد ولی تجربه ثابت کرده است که عمر و دوام بتن علاوه بر وابستگی به کیفیت مصالح مصرفی تحت تاثیر شرایط محیطی نیز قرار دارند و چنانچه بتن بر اساس شرایط محیطی ساختمان مربوطه طراحی و اجرا نگردد، با گذشت زمان از عمر مفید آن کاسته می شود و ساختار فیزیکی بتن دستخوش تغییرات نامطلوبی می گردد که می تواند منجر به خرابی سازه ی بتنی گردد.
همانطور که بیان شد بدلایل متفاوتی اعم از ایرادات ساخت و طراحی، عوامل تاثیر گذار محیطی و نحوه ی بهره برداری، بتن نیازمند تعمیر و ترمیم و در نهایت مقاوم سازی می شود. 
 

ترمیم بتن

 

انواع روش ترمیم بتن:

امروزه روش های استاندارد متنوعی برای ترمیم و بازسازی سازه های بتنی وجود دارد که هر یک دارای مزایا، معایب و محدودیت هایی می باشند. به کارگیری هر یک از این روش های ترمیم و بازسازی نیازمند شناخت دقیق پتانسیل هر یک از این روش ها، معایب آنها، علت ایجاد عیب و تخریب، ابعاد، اکسپوز یا غیر اکسپوز بودن، شرایط بهره برداری، محدودیت های اقتصادی و زمانی، محدودیت های اجرایی و توقعات از عملیات می باشند.
انواع عیوب سازه های بتنی را می توان به عیوب و تخریب سازه ای و غیر سازه ای تقسیم بندی کرد. عیوب و تخریب های سازه ای به مشکلاتی اطلاق می شود که بر ظرفیت باربری سازه تاثیر داشته و باعث اختلال در باربری سازه می گردد. ترمیم و تقویت بتن جهت رفع عیوب سازه ای باید به نحوی باشد که بتن قادر به افزایش ظرفیت باربری و تحمل مقداری از بار وارد شده به سازه را داشته باشد.
از مشکلات غیر سازه ای که نیازمند ترمیم بتن ضیعف می باشند نیز می توان به مواردی مانند: وجود ترک های عریض و پرعمق ناشی از بروز حوادث، خوردگی و شکستگی بتن با ابعاد زیاد، درز های اجرایی ناشی از قطع بتن و ... اشاره کرد. 
در ترمیم بتن و تعمیرات غیر سازه ای، عملیات صورت گرفته باربر نبوده و صرفاً به منظور زیباسازی، جلوگیری از معضلات بهره برداری مانند نشت آب، حفظ دوام و .... انجام می گیرد.
انواع روش های تعمیرات و ترمیم سازه های بتنی اعم از: قالب بندی و بتن ریزی با بتن حاوی افزودنی های بتن، بتن پیش آکنده، بتن پاشی یا شاتکریت، ترمیم دستی، تزریق رزین اپوکسی و پلی یورتان، بتن اصلاح شده با پلیمر و چسب اپوکسی یا لاتکس، بتن های پلیمری و … می باشند.

 

نحوه ی ترمیم بتن

 هنگامی که به بتنی با ظاهر خشن، متخلخل و پوسته پوسته (که به اصطلاح به آن بتن کرمو گفته می شود) برخورد میکنیم، می بایست عملیات ترمیم و تعمیر بتن را در دستور کار قرار دهیم. 
در صورت عدم ترمیم عضو بتنی، ساختمان مورد نظر به شدت مقاومت خود را از دست می دهد و به مرور سست می گردد. 
برای ترمیم بتن آسیب دیده ابتدا باید بتن کرمو تخریب شود سپس ملات ریزی مجددی صورت گیرد و با استفاده از مواد ترمیم بتن و ملات های ترمیمی، با روش مناسب اقدام به ترمیم بتن کرد سپس می توان میزان مقاومت فشاری بتن را با آزمایش بتن اندازه گیری و در صورت نیاز اقدام به مقاوم سازی ساختمان نمود.

 

دستورالعمل ترمیم و تعمیر بتن کرمو یا شن نما شده:

  1. لایه برداری قسمت های شن نما شده و ذرات سست بتن به وسیله ی تجهیزات مخصوص نظیر واتر جت صنعتی، چکش برقی یا برس سیمی
  2. آماده سازی، پاکسازی و شستن سطح بتن از سنگدانه های ریز و سایر اجزای سست آن
  3. استفاده از چسب بتن پس از خشک شدن کامل سطح
  4. (در صورت استفاده از واترجت در مرحله ی تخریب بتن سست، بتن به نحوی آماده می شود که گروت به خوبی با بتن تخریب شده اتصال برقرار می کند، بنابراین دیگر نیازی به استفاده از چسب بتن نیست)
  5. آماده سازی گروت و یا قالب گذاری، جهت عملیات بتن ریزی برای ترمیم بتن 
  6. برداشت قالب های آماده شده در ترمیم بتن بعد از 12 ساعت

 

جهت مشاوره رایگان در خصوص ترمیم بتن با ما تماس بگیرید

09125772622

ترمیم بتن


علل کرمو شدن بتن: 

  • کیفیت نامناسب میزان اختلاط بتن
  • از بین رفتن دانه های ریز در ماسه در اثر شسته شدن بیش از حد
  • ویبره زدن نامناسب بتن
  • استفاده بیش از حد از ماسه با دانه های درشت در مخلوط بتن
  • روان شدن بیش از حد بتن
  • بالا بودن نسبت آب به سیمان ( نسبت آب به سیمان بطور معمول بین 4/0 تا 6/0 است )
  • استفاده از مخلوط بتنی که از آماده شدن آن زمان زیادی گذشته و بتن سفت شده.
  • عدم چکشکاری دیواره های جانبی قالب بعد از بتن ریزی و قبل از سفت شدن آن
  • عدم رعایت شرایط دمایی محیط اجرا بتن ( اجرا در دمای خیلی سرد که موجب یخ ضدگی می شود یا دمای خیلی گرم که آنرا بیش از حد روان می کند )
  • روش اجرای نادرست بتن ریزی به درون ستون یا دیوار
  • عدم رعایت ارتفاع مجاز هنگام بتن ریزی
  • طراحی و اجرای غیر صحیح آرماتور بندی اجزا
  • عدم رعایت شرایط مطلوب جهت عمل آوری بتن
  • قالب بندی و درز بندی نامناسب که سبب گریز شیره بتن از مخلوط و باقی ماندن سنگ دانه در بتن می شود

 

دلایل ترمیم بتن کرمو:

  1. ترمیم بتن بدلیل کاهش مقاومت فشاری، خمشی، برشی و کشش بتن ناشی از کرمو شدن آن
  2. ترمیم بتن بعلت کاهش ظرفیت باربری قطعه بدلیل کاهش اتصال بین بتن و میلگرد ناشی از شن زدگی 
  3. ترمیم بتن به علت افزایش نفوذ پذیری بتن در منطقه آسیب دیده
  4. ترمیم بتن جهت عدم نفوذ عوامل زیان آور به درون آن و آسیب به بتن ( مواد اسیدی , سولفاتها و ...)
  5. ترمیم بتن به خاطر کاهش دوام بتن در محل هایی که دچار یخ بندان و آبشدگی می شوند
  6. ترمیم بتن جهت عدم افزایش شدت زنگ زدن و خوردگی میلگردها
  7. ترمیم بتن به علت اصلاح منظره ی نامطلوب در سطح بتن کرمو شده 
  8. ترمیم بتن به علت کاهش مقاومت الکتریکی بتن در منطقه اطراف میلگرد
  9. ترمیم بتن به علت نشت شدید آب در سازه های نگهدارنده مایعات در داخل حفره های بتن

 

ترمیم بتن

 

نکات اجرایی ترمیم بتن کرمو و شن نما شده:

در هنگام تخریب بتن کرمو لازم است تمام قسمت های مشکل دار و شن نما شده تخریب شده و از بتن جدا شوند برای اینکار از ابزارهای مختلف تخریب بتن استفاده می شود.
دقت شود که قسمت های کرمو شده تا زیر میلگردها تخریب شوند.
یکی از ابزار های سریع و با کیفیت در تخریب بتن طی ترمیم بتن، استفاده از واترجت به علت عدم ایجاد میکرو ترکها در بتن است بنابراین عملیات تخریب بتن به بهترین و کامل ترین روش انجام می پذیرد ضمن اینکه سطوح را کاملا تمیز می کند.
بهتر است که در اجزای سازه، شن های بادامی حذف گردند و بیشینه ی ابعاد سنگدانه از ۲۰ میلی متر تجاوز نکند. 
جهت پیشگیری از کرمو شدگی بتن توصیه می گردد در اختلاط بتن به میزان بیشتری از ماسه استفاده شود. 
 بهتر است برای روان سازی بتن نسبت آب و سیمان در طرح اختلاط ثابت بماند و در عوض روان کننده ها و مواد کاهنده ی آب به ترکیب افزوده شود. 
توصیه می گردد برای افزایش انسجام و مقاوم سازی بتن از مواد روان ساز بتن در طرح اختلاط آن استفاده گردد. 
استفاده ی بیش از حد و خارج از محدوده ی مجاز از مواد روان ساز مانع گیرش به موقع در بتن و مسبب گسیختگی آن پیش از بتن ریزی می گردد لذا پیشنهاد می گردد از استفاده ی بی رویه ی آن جلوگیری بعمل آید.  
برای پیشگیری از گسیختگی بتن می توان در ترکیب بتن، پودر سنگ یا ماسه ریز بکار برد. 

 

جهت مشاوره رایگان در خصوص ترمیم بتن با ما تماس بگیرید

09125772622

ترمیم بتن

 

ترمیم بتن ترک خورده:

برای ترمیم بتن ترک خورده و اصلاح ترک در بتن باید به علت بوجود آمدن ترک ها دقت کرد و با توجه به آن بهترین راه حل را انتخاب کرد. برخی تعمیرات بتن ممکن است بصورت موقت باشد لذا پس از اقدام برای ترمیم بتن ترک خورده باید نسبت به از بین بردن عوامل ایجاد ترک در بتن اقدام کرد تا عملیات ترمیم بتن ترک خورده بصورت دائمی باشد.
 

ترمیم ترک های بتن با تزریق اپوکسی:

ترک های باریک را می توان با استفاده از تزریق اپوکسی پر کرد. برای اینکار نقاط تزریق در فاصله های کوتاهی از یکدیگر در طول ترک تعبیه می شوند. عملیات ترمیم ترک ها با تزریق اپوکسی از یک ناحیه آغاز می شود و در طی مسیر باید از صحت انجام عملیات و پر شدن تمام خلل ها و فرج های موجود اطمینان حاصل کرد. 

 

تزریق اپوکسی در ترک بتن

 

ترمیم بتن با روش ماله زدن :

اگر عمق سطحی که نیاز به ترمیم و تعمیر بتن دارد کم باشد می توان با روش ماله زدن، ملات جدید را به سطح بتن اضافه کرد. اگر تخریب بتن تا زیر میلگرد ها انجام نشده باشد، می توان از این روش استفاده کرد.

 

ترمیم بتن با روش پک خشک :

در این روش مواد ترمیم به حالت یکنواخت با یکدیگر مخلوط می شوند و پس از مخلوط شدن هنگامی که حالت منسجم پیدا کرد در فضای مورد نظر استفاده می شود . این روش ترمیم و تعمیر بتن در فضاهای محدود و کم کاربرد دارد .

 

ترمیم بتن

 

ترمیم بتن با روش قالب گیری و ریختن مواد:

این روش ترمیم و تعمیر بتن زمانی استفاده می شود که بتن ریزی باید به فرم و شکل خاصی انجام بگیرد . در این روش ترمیم و تعمیر بتن پس از تخریب بتن اطراف آنرا قالب می گذارند و سپس ملات جدید در آن قالب ریخته می شود .
این روش مناسب دیوارها و ستون ها است که دارای شیوه های متفاوتی می باشد که با نظر کارشناس و موقعیت پروژه انتخاب می شود.


ترمیم بتن با روش شاتکریت یا بتن پاشی:

شاتکریت یا همان بتن پاشی یکی دیگر از روش های ترمیم و تعمیر بتن است که به دو صورت تر و خشک انجام می شود و طی آن بتن یا گروت با فشار و سرعت زیاد روی سطح مورد نظر پاشیده می شود.

 

جهت مشاوره رایگان در خصوص ترمیم بتن با ما تماس بگیرید

09125772622

ترمیم بتن

 

ترمیم بتن به وسیله ی FRP:

یکی از راه های ترمیم بتن استفاده از الیاف کامپوزیت FRP است. جهت آشنایی بیشتر با این روش بسیار کاربردی، لطفا به مقاله مقاوم سازی با FRP مراجعه نمایید.

 

اشتراک گذاری:
تعداد بازدید : 4377 نفر

امتیاز بدهید:

ارسال نظر

نظرات دیگران

هنوز نظری ثبت نشده است ، اولین نظر را شما ثبت نمائید.