برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید


انکر بولت مکانیکی (Anchor Bolt)

انکر بولت ها یکی از تجهیزات مهم در سازه ها محسوب می شوند. این مصالح می توانند از مواد اولیه متفاوتی تولید شوند که انکر بولت فلزی از پر کاربردترین آن‌ها است. انکر بولت ‌های مکانیکی دسته ‌ای از انکرها هستند که به دلیل مکانیزم عملکرد مکانیکی آن ها در بتن، انکر بولت مکانیکی یا رول بولت نامیده می شوند. انکر بولت ها متشکل از یک شی استوانه ای، مهره، واشر و یک پیچ رولی با رأس مخروطی هستند. به طور کلی انکر بولت ها کاربرد مهمی در اتصال عناصر مختلف در سازه به یکدیگر دارند. انکر بولت ها‌ به منظور نصب صفحه‌های فلزی، نصب و ثابت نگه داشتن ماشین‌ها و ابزارهای ‌صنعتی در داخل بتن استفاده می‌شوند. انکر بولت‌ها باید دارای درجه استحکام و تنش تسلیم بالا‌یی بوده و در عین حال ضدزنگ و ضدخوردگی باشند.

 

جهت مشاوره رایگان در خصوص

نصب انکر بولت با ما تماس بگیرید

 

موارد استفاده از انکر بولت های مکانیکی:

  • انکر بولت ها کاربردهای گسترده ای در صنعت ساختمان دارند. در ادامه به شرح مختصری از موارد استفاده از این ابزار خواهیم پرداخت:
  • اجرای سقف های کاذب در ساختمان بوسیله ی انکربولت ها 
  • ایجاد بستر مناسب به منظور تعبیه ی تجهیزات بیمارستانی در سطوح مختلف 
  • شرکت در فرایند ساخت پنل های پیش ساخته ی بتنی 
  • آهن کشی نما و تعبیه ی نمای فلزی برای سازه (کرتین وال)
  • انجام آهن کشی آسانسور و پله برقی برای نصب ریل ها با استفاده از انکربولت ها 
  • اجرای لوازم مربوط به سرویس بهداشتی
  • مهار داربست های فلزی با استفاده از انکربولت ها 
  • استفاده از انکربولت ها در سیستم لوله کشی و کانال کشی
  • تولید تجهیزات و ماشین آلات صنعتی یا کارخانه ای 
  • تعبیه ی جرثقیل های سقفی با کمک انکربولت ها 
  • استفاده از انکربولت ها در صنعت هواپیما و ساخت آشیانه
  • پیاده سازی دکل های فلزی و بتنی 
  • تعبیه و اجرای تجهیزات بنادر

انکر بولت

طراحی انکربولت مکانیکی: 

انکربولت های مکانیکی می توانند به صورت ویژه و با در نظر گرفتن نیازمندی های هر پروژه در ابعاد و اشکال مختلف تهیه گردند. طراحی انکربولت ها به عوامل مختلفی وابسته است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:

  1. ‍مقدار بار اعمالی به سازه
  2. مقدار بار اعمالی به انکربولت ها
  3. نوع و راستای بارهای وارد بر سازه و انکربولت ها
  4. نوع مصالح ابتدایی
  5. عمق مد نظر برای کاشت انکربولت ها 
  6. در نظر گرفتن فاصله انکربولت ها از یکدیگر و از لبه ی مصالح پایه 
  7. عملکرد انکربولت ها حین حریق
  8. جزییات مربوط به بتن های ترک دار سازه و عدم اجرای انکربولت ها در مجاورت ترک ها 

 

 

گیرایی و نحوه ی اتصال انکر بولت ها:

نحوه ی عملکرد انکر های مکانیکی بر اساس گیرایی و اصطکاک می باشد، بدین ترتیب که با قرار گیری انکر داخل بتن و پیچاندن مهره، بدنه ی رزوه دار انکر به سمت بالا کشیده شده در نتیجه با فشار آوردن مخروط به سمت بیرون، غلاف چاک دار انکر منبسط می گردد و ایجاد گیرایی با بدنه ی سوراخ می کند.

 

جهت مشاوره رایگان در خصوص

نصب انکر بولت با ما تماس بگیرید

 

روش نصب انکر بولت مکانیکی (رول بولت) در بتن:

در روش کاشت مکانیکی بولت، ابتدا سطح موردنظر غبارزدایی شده تا آلودگی ها و گردوغبار از سطح موردنظر پاک شوند و سپس آن قسمت از سازه سوراخ می شود. سطح موردنظر می تواند بتن، سنگ و آجر باشد. قبل از داخل شدن انکر به حفره می بایست با فرچه مناسب یا دستگاه دمنده بقایای بتن و گرد و غبار از داخل حفره بیرون آورده شود. سپس رول بولت داخل سوراخ ایجاد شده می شود و تا خط روی رول بولت در سوراخ داخل می گردد. برای هدایت رول بولت در بتن یا آجر، از چکش های مخصوص استفاده می شود تا با کمک ضربه های چکش، رول بولت وارد سوراخ شود. بعد از این کار، مهره به کمک آچار سفت خواهد شد که با این کار، انتهای سر مخروطی رول بولت به سمت بیرون کشیده می شود و قسمت استوانه ای چاکدار را باز می کند. به همین صورت است که رول بولت درون بتن و آجر به حالت انبساطی اصطکاکی محکم می شود.

 

 

روش نصب انکر بولت

 

پارامترهای موثر در انتخاب انکربولت های مکانیکی:

برای انتخاب انکربولت ها لازم است به فاکتورهای متعددی توجه شود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. 

 

۱-۱. انتخاب انکربولت براساس آب و هوا 

جنس انکربولت ها می تواند از فلز، پلاستیک و مواد شیمیایی باشد. پوشش انکربولت ها نیز می تواند استیل ضد زنگ، گالوانیزه گرم یا سرد باشد. به منظور حفظ پایداری و استحکام سازه، انتخاب جنس انکربولت ها باید متناسب با وضعیت آب و هوای محیط مد نظر باشد. چرا که وضعیت آب و هوایی تأثیر مستقیمی در پایداری این ابزار خواهد داشت. شرایط آب و هوایی، وجود عوامل خورنده و شیمیایی در محیط و مجاورت انکربولت ها با عوامل مخرب می تواند سلامت این ابزار را تحت الشعاع قرار دهد. لذا ضروری است پیش از انتخاب انکربولت ها نسبت به شرایط آب و هوایی محیط اطلاعات لازم کسب شده و سپس براساس وضعیت موجود نسبت به انتخاب انکربولت متناسب با محیط اقدام گردد. 

 

۲-۱. انتخاب انکربولت براساس بار

یکی دیگر از عوامل مؤثر در انتخاب انکربولت ها،‌ کاربرد انکربولت ها و میزان بار وارد بر این ابزار است. بطور کلی انکربولت ها می توانند حدود ۱۰ الی ۱۵۰۰۰ بار را تحمل کنند. بنابراین ضروری است پیش انتخاب آنها با توجه به کاربرد مد نظر برای انکربولت ها، نیروهای وارد بر آن پیش بینی شوند. 

 

۳-۱. انتخاب انکربولت براساس نوع بار 

نوع بارهای وارد بر انکربولت یکی دیگر از عوامل موثر در انتخاب این ابزار است. بطور کلی بارهای اعمالی بر انکربولت ها به دو گروه بارهای ایستا و بارهای پویا تقسیم می شوند. با این وجود دسته های کوچک تری نیز برای بارهای وارد بر انکربولت ها تعریف شده است که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:

-بارهای ایستا: بارهای ایستا یا استاتیکی، بارهای ثابتی بوده که در طول زمان تغییر نخواهند کرد. بارهای ایستا عموما به تمامی انکربولت ها وارد هستند. برخی از بارهای ایستا عبارتند از: وزن سازه، بار تجهیزات و ماشین آلات تعبیه شده، ظرفیت نفرات و...

-بارهای پویا: بارهای دینامیک یا پویا در طول زمان مقادیر متفاوتی خواهند داشت و همین امر بر عملکرد سازه موثر خواهد بود. بارهای پویا نیز شامل بارهای ناشی از شوک، زلزله و خستگی هستند. بارهای ناشی از شوک، به صورت ناگهانی به سازه وارد می شوند و ممکن است بخشی از سازه را از بین ببرند. برخورد سازه با شی سخت و تخریب نواحی از سازه، مثالی برای بارهای دینامیکی ناشی از شوک هستند. یکی از دیگر از بارهای دینامیکی، بارهای ناشی از زمین لرزه هستند که ممکن است خرابی بخشی از سازه یا تمام آن را به دنبال داشته باشند. بارهای ناشی از خستگی با مرور زمان بر کیفیت انکربولت ها تاثیرات مخرب خواهند داشت. برخی از بارهای ناشی از خستگی عبارتند از: رفت و آمد افراد، وجود ماشین آلات یا تحهیزات در حال کار و روشن، عبور و مرور تجهیزات و غیره 

 

۴-۱. انتخاب انکربولت براساس نوع مصالح 

جنس مقاطع مورد نظر برای کاشت انکربولت ها از پارامترهای موثر در انتخاب این ابزار است. چرا که بیشتر مصالح از جمله سنگ های طبیعی، مرمر، سرامیک، سفال وغیره توانایی تجهیز با انکربولت ها را دارند اما هر یک از آنها با نیازمند نوع به خصوص از انکربولت هاست به همین دلیل جنس مصالح پایه و کیفیت آنها اعم از وجود ترک، تخلخل و غیره پیش از انتخاب انکربولت ها باید مد نظر قرار گیرد. 

 

۵-۱. انتخاب انکربولت براساس فاصله ی آنها از هم

انتخاب انکربولت ها باید براساس جزییات محل کاشت صورت گیرد چرا که هر یک از انکربولت ها براساس میزان بار، عمق و فواصل آنها از یکدیگر باید از جنس متفاوت با ویژگی های مخصوص به خود باشند. 

 

جهت مشاوره رایگان در خصوص

نصب انکر بولت با ما تماس بگیرید

 

قطر انکر بولت و عمق کاشت:

بر اساس میزان بار و همچنین محدودیت های موجود مانند سوراخ های موجود روی پایه های ماشین آلات و تجهیزاتی که باید نصب شوند و سایر محدودیت های طراحی و اجرا مانند فاصله نصب از لبه بتن و یا فاصله نصب از یکدیگر، قطر و عمق کاشت انکر بولت تعیین می شود. عمق کاشت انکر بولت، نسبت مستقیم با میزان باربری آن دارد که البته حداقل و حداکثر آن با توجه به ضخامت ماده پایه و همچنین توانایی های کارخانه سازنده و اجازه آیین نامه های موجود تغییر می کند. زمانی که قطر انکر بولت به واسطه برخی محدودیت های اشاره شده معین و ثابت باشد، اما باربری آن کمتر از میزان بار وارده باشد، با افزایش عمق کاشت می توان انکر بولت را انتخاب کرد. در سوی دیگر اگر باربری انکر بولت بیشتر از میزان بار وارد شده باشد، می توان عمق کاشت را کاهش داد تا بهترین انتخاب صورت گیرد.

 

 

 

اشتراک گذاری:
تعداد بازدید : 9771 نفر

امتیاز بدهید:

ارسال نظر

نظرات دیگران