برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید


مقاوم سازی سازه در برابر زلزله

زلزله، یکی از اصلی ترین دلایل خرابی یک ساختمان است. تکانش های شدید ناشی از زمین لرزه باعث می شود که بدنه سازه ضعیف شود و المان های سازه ریزش کنند. ایران، یکی از کشورهای زلزله خیز است و به همین دلیل، مقاوم سازی ساختمانها در ایران مهم تر از مقاوم سازی سازه ها در سایر نقاط دنیا است. در این نوشته می خواهیم درباره روش های مقاوم سازی سازه در برابر زلزله با شما صحبت کنیم و از شما می خواهیم تا انتهای این نوشته همراه ما باشید.

 

چرا باید سازه ها را در برابر زلزله مقاوم سازی کرد؟

ساختمانهای قدیمی و ضعیف، باید بعد از مدتی مقاوم سازی شوند تا احتمال خرابی و ریزش آنها کمتر شود. بعد از مقاوم سازی یک ساختمان، عملکرد سازه ای افزایش پیدا می کند و این موضوع، به معنای مقاوم تر شدن سازه در برابر زلزله است.

 

 برای مشاوره رایگان در زمینه مقاوم سازی با ما تماس بگیرید 09125772622

 

برای مقاوم سازی سازه در برابر زلزله از چه روشهایی استفاده می شود؟

برای اینکه مقاومت سازه در برابر زلزله بیشتر شود، می توان از روشهای زیر برای این کار کمک گرفت:

  • کاهش جرم ساختمان
  • افزایش ضخامت دیوار
  • افزودن میانقاب
  • افزودن دیوار برشی
  • افزودن دمپر و جداساز لرزه ای به ساختمان
  • افزودن دیوار کناری و پشت بند
  • افزودن بادبند
  • استفاده از ژاکت بتنی
  • استفاده از ژاکت فولادی
  • مقاوم سازی محل اتصال تیر و ستون
  • مقاوم سازی ستونهای ساختمان
  • تقویت برشی تیر
  • افزودن قاب خمشی
  • مقاوم سازی با شاتکریت (ترمیم سطحی)

تمام روش های موجود برای مقاوم سازی ساختمان خوب هستند؛ اما بعضی از آنها کم هزینه تر و راحت تر هستند و به همین دلیل است که در این نوشته می خواهیم درباره هزینه اجرا و مزایای هر کدام از این روشها با شما صحبت کنیم.

 

بهترین روشها برای مقاوم سازی سازه در برابر زلزله چیست؟

از میان روشهای گفته شده، فناوری های زیر جزو بهترین روشها برای مقاوم سازی سازه در برابر زلزله هستند:

 

اضافه کردن دیوار برشی

یکی از بهترین روشها برای مقاوم سازی ساختمان بتنی، اضافه کردن دیوار برشی است. با این کار، مقاومت و شکل پذیری سازه بیشتر می شود و رفتار لرزه ای سازه بهبود پیدا می کند. با اضافه کردن دیوار برشی، نیروهای جانبی توسط دیوارها جذب می شوند و دیگر ستونها و تیرهای سازه آسیب نمی بینند. برای اجرای این روش به آرماتور بندی، سوراخ کاری و کاشت میلگرد نیاز است. هزینه اضافه کردن دیوار برشی بالا است؛ اما روش بسیار موثری است و به همین دلیل، از آن برای مقاوم سازی ساختمانهای مهم و استراتژیک استفاده می شود.

 

افزودن تاب خمشی

سیستم قاب خمشی، مجموعه ای از تیرها، ستونها و سایر اتصالات است که به طور همزمان، نیروهای ثقلی و جانبی را تحمل می کند. با این روش، مقاومت ساختمان در برابر نیروهای جانبی بیشتر می شود. از این روش برای مقاوم سازی ساختمانهای بتنی به وفور استفاده می شود. این روش، جزو روشهای کم هزینه برای مقاوم سازی محسوب نمی شود؛ اما هزینه آن از روش افزودن دیوار برشی کمتر است.

 

 برای مشاوره رایگان در زمینه مقاوم سازی با ما تماس بگیرید 09125772622

 

مقاوم سازی با شاتکریت (ترمیم سطحی)

برای افزایش مقاومت ساختمان با شاتکریت، باید دستگاه شاتکریت را خریداری کرد و یک شبکه میلگرد را روی سطح نصب کرد. برای اجرای این روش، به بتن مخصوص این کار نیاز است. به دلیل اهمیت و حساسیت این روش، حتما باید توسط افراد حرفه ای و متخصص انجام شود. از روش ترمیم سطحی سازه بیشتر در شهرهای بزرگ با تعداد پروژه های بالا استفاده می شود.

 

اضافه کردن قاب مهاربندی شده به ساختمان

برای ساختمانهای فولادی با سختی کم و جوشکاری نامناسب، از روش افزودن قاب مهاربندی شده استفاده می شود. از این روش در مواردی استفاده می شود که به میزان سختی کمی نیاز است. این روش از افزودن دیوار برشی ارزان تر و اقتصادی تر است.

 

اضافه کردن ستون به طبقه نرم

طبقه های اول ساختمان، طبقات نرم سازه هستند؛ زیرا مقاومت و سختی پایینی دارند. با اضافه کردن ستون به طبقه نرم، هم می توان سختی سازه را بیشتر کرد و هم می توان ظرفیت باربری تیرها را افزایش داد.

 

ژاکت بتنی

 

استفاده از ژاکت بتنی

از ژاکت بتنی بیشتر در ستونهای سازه استفاده می شود تا میزان سختی و مقاومت ستون فلزی بیشتر شود و مقاومت سازه در برابر کمانش افزایش پیدا کند. با کمک ژاکت بتنی، ظرفیت خمشی و برشی تیر بیشتر می شود. این روش، بیشتر در ساختمانهای فولادی به کار می رود.

 

مقاوم سازی با مصالح FRP

یکی از کارآمدترین و جدیدترین روشها برای افزایش مقاومت ساختمان، استفاده از مصالح FRP است. با کمک کامپوزیت های پلیمری تقویت شده با الیاف FRP، مقاومت سازه در برابر اثرات محیطی و ضربه ها بیشتر می شود. اجرای این روش ساده است و نتایج قدرتمندی دارد. باید بدانید که هزینه استفاده از مصالح FRP کم نیست؛ اما با توجه به مزایای آن کاملا توجیه پذیر است.

 

مقاوم سازی frp

 

افزودن میانقاب

یکی از آسان ترین روش هابرای افزایش مقاومت ساختمان، اضافه کردن دیوارهای میانقابی است. این روش را می توان با مصالح ساده و ارزان اجرا کرد و به همین دلیل است که در شهرستانها و روستاها هم از روش اضافه کردن دیوارهای میانقابی برای افزایش مقاومت استفاده می شود.

 

استفاده از دمپرهای اصطکاکی

دمپر یا میراگر اصطکاکی، برای کاهش ارتعاش های ساختمان در حین زلزله استفاده می شود. میراگر اصطکاکی به ساختمان کمک می کند تا در حین زمین لرزه، به صورت بازگشت پذیر ارتعاش کند و انرژی جنبشی را به اصطکاک تبدیل می کند. با کمک میراگر، میزان آسیب و خرابی ساختمان به شدت کمتر می شود.

 

 برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید 09125772622

 

اضافه کردن تیر بین ستونهای ساختمان

در برخی از ساختمانها مشاهده می شود که تیرهای سازه قادر به تحمل نیروها و بارها نیستند و به همین دلیل است که خیزش در تیرها اتفاق می افتد. بهترین راه برای مقاوم سازی این تیرها این است که از تیرهای فرعی بین ستونهای سازه استفاده شود تا با این کار، وزن و فشار کمتری به تیرهای اصلی وارد شود و کمتر در معرض خرابی و آسیب باشند.

در این نوشته با انواع روشهای مناسب برای مقاوم سازی سازه در برابر زلزله آشنا شدید. از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم.

 

اشتراک گذاری:
تعداد بازدید : 4629 نفر

امتیاز بدهید:

ارسال نظر

نظرات دیگران

هنوز نظری ثبت نشده است ، اولین نظر را شما ثبت نمائید.